LESMETHODE OVER BIJBELKENNIS

NAMEN EN FEITEN

OVER NAMEN EN FEITEN

Veel meesters en jufs zijn er zelf mee opgegroeid: Namen en feiten. Deze methode, die als doel heeft de Bijbelkennis van kinderen van groep 5 t/m 8 te vergroten, bestaat al decennialang. Het is zeer waardevol dat vanaf groep 5 jaarlijks dezelfde thema’s langskomen, dat de kinderen vanaf zelf in de Bijbel moeten lezen om de antwoorden op te zoeken en dat de kinderen wekelijks een Bijbeltekst uit hun hoofd leren. De Oud-Beijerlandse Eben-Haëzerschool zorgde voor een herziening. En het resultaat mag er zijn! De nieuwe uitgave heeft een frisse vormgeving, is volledig in kleur, eigentijds en met een bladspiegel die overzichtelijk is voor kinderen.

 

WAAROM EEN VERNIEUWING?

Het bovenbouwteam van de Eben-Haëzerschool dacht na over hoe om te gaan met de Bijbelvertelling, catechismus en kerkgeschiedenis. Namen en feiten werd al sinds jaar en dag gebruikt, maar was sterk verouderd. De conclusie: “Als we hiermee stoppen, beëindigen we iets heel moois. Toen we eenmaal besloten hadden door te gaan met Namen en feiten, wilden we graag dat het paste bij deze tijd. Een doorgewinterde methode in een nieuw jasje dus. We wilden er simpelweg mooie, eigentijdse boekjes van maken. De inhoud lieten we staan, maar de woordkeuze en zinsbouw was soms wat ouderwets en die hebben we gemoderniseerd. Het C-lesje (‘Zet in de goede volgorde’ of ‘Welke naam hoort er niet bij?’) hebben we geschrapt en in plaats daarvan bedachten we een toepassingsvraag. Ook hebben we differentiatie op drie niveaus aangebracht door gekleurde stippen bij de lesjes te plaatsen.” Een meeleesgroep met medewerkers van Driestar educatief en daarbuiten heeft de boekjes kritisch doorgenomen en ook die feedback is verwerkt.

 

OVER DE SAMENWERKING

Aanvankelijk dacht de Eben-Haëzerschool er niet aan om het op de markt te brengen en ging zelf aan de slag. Maar na een gesprek met Verloop ontstond al snel de gedachte om deze vernieuwde Namen en feiten voor alle scholen beschikbaar te stellen. Verloop uitgeverij wilde graag als uitgever fungeren en Driestar educatief wilde graag voor de verkoop en distributie zorgdragen.